Ontstaan van het chocoladeverhaal

 

1 januari 2018: Jolien neemt voor minstens 1 jaar gedwongen afscheid van haar man en van Zuid-Afrika. Toen ze in december met Confi en de kinderen naar Zimbabwe trokken om ginder kerstmis te vieren bij familie en ook omdat Jolien op een toeristenvisum in Zuid-Afrika verbleef, kwamen ze anderhalf uur te laat aan bij de grens. Haar visum voor Zuid-Afrika was verstreken. Aan de douane waren ze onverbiddelijk: “Mevrouw, uw man mag terug naar Zuid-Afrika maar u wordt de toegang ontzegd voor één vol jaar.”

Februari 2018: Via via ontmoeten we Geert en Patricia Nemegeer-Huyghe van ‘t Karakske in Roeselare-Beveren. Nadat we hun ons project voorstelden en de situatie van Jolien vertelden was hun reactie een hele bemoediging: Geert: “ Vóór 1 april kan ik er niets meer bijnemen want we ‘zitten volop in de paaseieren’ , maar direct na Pasen begin ik te experimenteren met moringa in pralines.

Woensdag 4 april mogen we de eerste experimenten proeven: 6 verschillende producten. Geert heeft gelijk de pers uitgenodigd en er verschijnt een lovend artikel in het nieuwsblad op vrijdag.

 

Proeven en promotie tijdens de ‘Gevleugelde Stad’

Precies op het juiste moment, want van 6 tot 8 april is er ‘Gevleugelde Stad’ in Ieper. Wij wonen op de vestingen en vele attracties van dit straattheater gaan door vlak voor en achter ons huis. We zetten een tent op in onze voortuin en organiseren een proeverij waarop 200 mensen hun bevindingen komen neerpennen.

Van de 200 enquêtes kregen we er 193 terug, de meeste volledig ingevuld, sommige gedeeltelijk.

de hamvraag : noteer bij elke praline uw oordeel qua eerste indruk, geur, smaak, nasmaak, …
duid daarna ook een algemeen waardecijfer aan 1 = zeer slecht; 10 = uitstekend

praline 1 melkchocolade met vulling op basis van moringathee

aantal mensen die volgende scores invulden
1      2     3       4      5       6      7       8       9       10
1      1      2      4      7      12     27    45     52      35

praline 2 fondantchocolade met vulling op basis van moringapoeder

aantal mensen die volgende scores invulden
1      2      3      4      5        6       7       8       9        10      10+
0      1      2      1       7       19     29     44     48       32        1

praline 3 de groene truffel met coating op basis van poeder

5 mensen vonden dat de truffel meer dan uitstekend was en gaven 10+ 11 of 12
aantal mensen die volgende scores invulden
1      2      3      4      5       6       7        8        9         10       10++
1      2      1      6      8       4       30      50      49        30         5

Op basis van deze enquête stellen we u 4 chocoladeproducten voor van ‘t Karakske:

 

 

een praline in melk en fondant versie, een groene truffel in melk en fondant versie:

De melkchocolade moringapraline in boomstammetje.

 

De vorm verwijst naar de moringaboom.
De unieke smaak van deze praline komt door het toevoegen van moringablaadjes aan de room. Na het weken en zeven van de room wordt deze verder in de vulling verwerkt. Hierdoor smaak je eerst de melkchocolade van het omhulsel en daarna de verfijnde nasmaak van de moringavulling.

 

De melkchocolade moringatruffel.

Chocolade truffels met een diameter van ca. 2,5 cm.
Hier proef je onmiddellijk iets van de moringa dankzij de coating van moringapoeder en suiker. Ook aan de vulling van de truffel is moringa toegevoegd. De groene kleur is een echte blikvanger in chocoladeland.
coating: suiker met moringapoeder

De fondantchocolade moringapraline in boomstammetje.

De vorm verwijst naar de moringaboom.
De unieke smaak van deze praline komt door het toevoegen van moringapoeder aan de vulling. Hierdoor smaak je eerst de fondantchocolade van het omhulsel en daarna de verfijnde nasmaak van de moringavulling.

De fondantchocolade moringatruffel.


Chocolade truffels met een diameter van ca. 2,5 cm.
Hier proef je onmiddellijk iets van de moringa dankzij de coating van moringapoeder en suiker. Ook aan de vulling van de truffel is moringapoeder toegevoegd. De groene kleur is een unieke blikvanger in chocoladeland.
coating: suiker met moringapoeder

 

2018 – 2019 Geert leert Jolien hoe ze truffels kan maken

 

2020 – 2021: Corona tijden houden ons niet tegen om nieuwe producten te ontwikkelen. Integendeel!

De fondantchocolade moringatablet.

De nieuwste creatie is de moringatablet: een tablet van fondantchocolade met moringapoeder. De bovenkant van de tablet heeft de traditionele vakjes die je makkelijk kunt afkraken. De chocolade zelf is al verrijkt met moringapoeder maar als extraatje wordt op de onderkant nog eens een fijn laagje gesuikerde moringapoeder gestrooid terwijl de chocolade nog aan het stollen is in de vorm. Zo bekom je een heel karakteristieke groene tablet….

Als de coronamaatregelen het toelaten kan er een bedrijfsbezoek of workshop georganiseerd worden in de periode van mei tot oktober. Laat maar weten of er interesse is.

En de smaak van moringa?
Ja , tijdens de proeverij was dit moeilijk te beschrijven:
speciaal; gelijkt op matcha, spinazie, kervel, zuring, kruiden, spicy, gedroogd gras; iets zurig; met niets anders te vergelijken; de combinatie met chocolade past perfect bij elkaar.
Zelf ontdekken dus!

In de webwinkel vind je versies in uitsluitend melkchocolade of uitsluitend fondant chocolade, maar ook mixversies.

 

Van elke kilo chocolade die via deze site verkocht wordt gaat minstens 5 euro rechtstreeks naar het moringaproject in Zuid-Afrika.